- Etusivu
- Työ ja elinkeino
- Yrittäjän tietopankki
- Tiaisen Sahan yritystarina
Tiaisen Sahan yritystarina
Tiaisen Sahan yritystarina
Sorja Productions Oy | Saara Raudasoja
19.2.2024
Sahatavaraa Savitaipaleelta ympäri maailmaa
Tiaisen Saha Savitaipaleen Heituinlahdessa vie yli 80 % tuotannostaan ympäri maailmaa. Tärkeimpiä markkina-alueita ovat Pohjois-Afrikka, Lähi- ja Kauko-Itä, Englanti ja muu Eurooppa. Kilpailu isoja sahoja vastaan on kovaa, mutta Tiaisen Saha on pärjännyt siinä jo noin 70 vuoden ajan. Kunnan elinvoimaisuus on keskeinen asia yritystoiminnalle, sillä se takaa työvoiman saannin.
Metsässä keskellä ei mitään avautuu silmien eteen laaja sahan alue. Savitaipaleen Heituinlahteen 1950-luvun alussa perustettu saha on laajentanut toimintaansa useaan otteeseen.
– Saha on isoisäni isän toimesta tänne Heituinlahteen perustettu. Paikka valikoitui kodin vierestä, tien toiselta puolelta. Silloin ei voitu varmastikaan arvata, miten paljon toiminta vuosien varrella laajentuisi. Sahan siirtäminen esimerkiksi kirkonkylään on mahdotonta. Se olisi miljoonien investointi. Tänä päivänä emme perustaisi sahaa näin mäkiseen maastoon, naurahtaa Tiaisen Sahan toimitusjohtaja Petri Tiainen.
Savitaipale on hyvä paikka yritykselle.
– Meille tärkeintä ovat työntekijät. Kunnan elinvoimaisuus on meille tärkeää, jotta saamme rekrytoitua hyviä työntekijöitä. Koulutamme työntekijät tuotantoon, joka on prosessimaista. Savitaipaleella on mahtava luonto ja järvet, sekä paljon harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä. Tämä on erinomainen paikka erityisesti lapsiperheille, kertoo Tiainen.
Lähes kaikki menee vientiin
Yhtiö työllistää 25 henkeä. Liikevaihto vaihtelee 13–15 miljoonan euron välillä.
– Tuotannon määrä pysyy samana, mutta myyntihinta vaihtelee. Sahalaitos toimii yhdessä vuorossa. Olemme sahana pieni, sillä tuotantomme on noin 50 000 kuutiota vuodessa. Keskimäärin suuret suomalaiset sahat tuottavat 300 000 kuutiota vuodessa. Toki myös muita pieniä sahoja on paljon. Haemme lisäarvoa erikoistuotteilla, Tiainen toteaa.
Lähes kaikki sahatavara menee vientiin. Pääosin tuotteet matkaavat Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan, Japaniin ja Lähi- ja Kauko-Itään. Englanti on ollut yhtiön päämarkkina jo monen vuoden ajan. Asiakkaina ovat lähinnä maahantuojat ja puutuotealan teolliset asiakkaat. Pieni määrä tuotannosta jää Suomeen, ja kaikki sivutuote, eli puru ja hake, menee selluteollisuuteen raaka-aineeksi. Sivutuote on merkittävä tulonlähde.
Kehittyminen tapahtuu tuotantoa automatisoimalla
Tiaisen Saha hoitaa puun hankinnan, tuotannon, jatkojalostuksen ja toimituksen loppukäyttäjälle. Käytännössä tuotteet laivataan lähimmissä satamamissa Haminassa, Kotkassa ja Helsingissä sekä myös Mäntyluodon satamassa Porissa.
Puun kiertonopeus sahalla on muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Kuusta ja mäntyä sahataan vuorotellen. Tukit lajitellaan latvaläpimitan mukaan, sahataan, kuivataan, tarvittaessa höylätään ja pakataan.
Raakasahatavaraan on vaikea keksiä innovaatiota tuotepuolelle. Kehittyminen tapahtuu lisäämällä automaatiota tuotantoon. Saantoa tukista sahatavaraksi parannetaan tekoälyn ja teknologian avulla.
– Olemme investoineet muun muassa paketointiin. Tietokone kuvaa sahatavaran ja lajittelee sen paketointia varten. Lisäksi olemme rakentaneet uuden kuivaamon. Sahalla on myös oma lämpölaitos, jossa tuotetaan kuivaamoilla tarvittava lämpö. Lämpölaitoksen tuottamalla lämmöllä lämmitämme myös omat kiinteistömme talvella, kertoo Tiainen.
Etelä-Karjalan Yrittäjät Ry palkitsi Tiaisen Sahan vuoden 2023 yrityksenä, eikä suotta. Kuka olisi uskonut, että keskellä ei mitään toimii kasvava, työllistävä ja maailmalle sahatavaraa vievä yhtiö.