Siirry pääsisältöön

Lapaton maitotilan yritystarina

Lapaton maitotila | 

Sorja Productions | Saara Raudasoja

20.6.2024

Yksi kulmakunnan suurimmista

Savitaipaleen Mustapäässä sijaitsevalla Lapaton maitotilalla elää kaikkiaan noin 600 eläintä, joista 360 on lypsäviä lehmiä. Vuoden aikana noin 700 peltohehtaarin sato menee tilan läpi. Tila on yksi kulmakunnan suurimmista maatiloista.

Vuonna 1932 Lapaton maitotilan nykyisen isännän, Vesa Lapaton, pappa tuli Välijoelta Mustapäähän ja osti maatilan pakkohuutokaupalla. Vuonna 2002 tilalla oli 40 lehmää, kun Vesa puolisonsa Ninan kanssa lunasti tilan itselleen. Nykyisin maatalousyhtymässä on osakkaana myös pariskunnan poika Juho Lapatto. Parissa vuosikymmenessä tilan lehmämäärä on yhdeksänkertaistunut, maitomäärä 12-kertaistunut ja peltopinta-ala nelinkertaistunut. Hurja kasvu on vaatinut jatkuvaa kehittämistä.

– Rakennamme silloin, kun muut eivät rakenna. Tienaan palkkani ostamalla oikeaan aikaan. Viimeistä kolmea vuotta lukuun ottamatta joka vuosi on rakennettu jotakin. Nyt on meneillään lämpökeskustyömaa, ja pian on alkamassa navettatyömaa. Taantuman aikana on hyvä rakentaa. Savitaipaleen kunnan kanssa yhteistyö rakennuslupa-asioissa on aina ollut erittäin hyvää ja joustavaa, kehuu Vesa Lapatto.

3,5 miljoonaa litraa maitoa vuodessa

Tila työllistää talvisin seitsemän henkeä, kesällä enemmän, kun tarvitaan lomatuuraajia ja lisäkäsiä peltotöihin.

– Teemme itse rehua, ja tarvitsemme oman henkilökunnan lisäksi keikkamiehiä avuksi. Viljelysmaata meillä on vajaa 300 hehtaaria, ja korjaamme rehua myös muiden mailta. Noin 700 peltohehtaarin sato menee tilamme läpi vuodessa. Tuotamme vuodessa 3,5 miljoonaa litraa maitoa, mikä tarkoittaa jokaiselle savitaipalelaiselle kolmea litraa maitoa päivässä, Vesa Lapatto toteaa.

Työnjako perheessä on selkeä. Nina vastaa eläimistä, navetan toiminnasta sekä työntekijöihin liittyvistä asioista, kuten palkanlaskennasta ja työlainsäädännöstä. Juho vastaa peltotöistä ja Vesa kaikesta muusta, kuten koneista, hankinnoista, laskuista, kirjanpidosta ja veroasioista. Hän tykkää pyöritellä numeroita.

– Vaikka meillä molemmilla Vesan kanssa on alan koulutus ja työkokemusta myös muista alan töistä, on tällaisen tilan pyörittäminen ollut oppimista. Esimerkiksi työnantajan rooliin olemme kasvaneet, sillä ei meillä kummallakaan ole työnjohtokoulutusta, Nina Lapatto sanoo.

Tylsiä hetkiä ei ole

Tilalla tapahtuu koko ajan. Kesällä töitä pelloilla on todella paljon, joten kiirettä pitää. Säitä seurataan tarkalla silmällä, jotta pystytään toimimaan oikeaan aikaan. Koneiden ja eläinten kanssa tulee yllätyksiä. Aamulla ei koskaan tiedä, mitä iltaan mennessä tulee tapahtumaan.

– Työ tilalla on todella monipuolista ja vaihtelevaa. Tylsiä hetkiä ei ole. Työntekijät tekevät normaalin pituista työpäivää, mutta omalla perheellä työpäivät venyvät helposti 12–14-tuntisiksi. Ennen teimme Vesan kanssa yhdessä töitä, mutta nyt tila on niin iso ja työmme eriytyneet, että näemme toisiamme päivän aikana todella vähän, kertoo Nina Lapatto lopuksi.