Siirry pääsisältöön

Muuttajatarina

Oma rauha löytyi Pettilästä

Tiia Tikka koiransa Kajan kanssa.

Teksti ja kuva: Anna-Kaisa Kouvo

Savitaipaleelle muuttanut Tiia Tikka vaihtoi pääkaupunkiseudun melun maaseudun hiljaisuuteen.

Viisivuotias saksanpaimenkoira Kaja tervehtii tulijaa innokkaasti, kun Tiia Tikka avaa asuntonsa oven. Kaja ja Tikka ovat asuneet Pettilässä viime marraskuun lopulta, ja savitaipalelainen luonto sekä Pettilän rauha ovat hurmanneet sekä koiran että omistajan.

– Asuin vuosia pääkaupunkiseudulla, mutta halusin maalle, Lappeenrannasta kotoisin oleva Tiia Tikka kertoo.

Lentovientihuolitsijana työskentelevä Tikka jäi opintovapaalle vuosi sitten helmikuussa aloitettuaan trimmaajaopinnot Helsingin Taitotalossa. Ensimmäinen työharjoittelupaikka ei kuitenkaan tuntunut riittävän opettavaiselta, sillä asiakastyötä koirien kanssa ei ollut tarpeeksi.

Niinpä Tikka oli yhteydessä Lappeenrannan Musti ja Mirri -myymälän pitäjään ja kysyi, voisiko hän siirtyä harjoitteluun vanhoille kotikonnuilleen. Vastaus oli myönteinen, joten uusi koti piti löytää Etelä-Karjalan alueelta.

– Selailin asuntoilmoituksia ja etsin sopivaa kotia maaseudulta. Kun näin tämän asunnon myynti-ilmoituksen, heräsi ajatus, pitäisikö tehdä rohkea liike ja ostaa asunto Pettilästä. Kun syyskuussa kävin katsomassa asuntoa, päätös oli selvä. Tästä tulee minun kotini, Tikka paljastaa.

Tervetullut ja lämmin tunne

Paikkakunnan vaihtamisen yhteydessä Tikan talous kasvoi myös karvaisella kaverilla, sillä tiet kohtasivat uutta kotia etsineen Kajan kanssa.

– Edellinen koirani kuoli vuonna 2020, ja olin jo jonkin aikaa etsinyt uutta perheenjäsentä. Rakastan eläimiä ja omaa rauhaa, joten Pettilä on minulle ja Kajalle mitä mainioin alue asua, Tikka toteaa tyytyväisenä.

Paikkakuntalaisiin Tikka on tutustunut muun muassa koirien trimmaamisen kautta. Hän kyseli harjoitusasiakkaita Facebookissa ja pian vastaanotolla oli yksi jos toinenkin savitaipalelainen koira.

– Melko pian muuttoni jälkeen Veskansa ry toi minulle joulukukan. Siitä tuli todella tervetullut ja lämmin olo, Tikka kiittelee.

Tervetulleeksi hän on tuntenut olonsa muutenkin. Naapurit ovat ottaneet uuden asukkaan hyvin vastaan, ja eteläkarjalainen välittömyys ja puheliaisuus ovat tehneet lapsuuden kotimaakuntaan palanneeseen Tikkaan vaikutuksen.

– Välittömyyttä ja avoimuutta ei osannut arvostaa nuorena, kun asuin täälläpäin. Nyt siitä tulee lämmin tunne. Ihmiset todella näkevät ja huomaavat sinut, mitä ei pääkaupunkiseudulla tapahdu.

Tilan ja rauhan ympäröimä koti

Trimmaajaopinnot Taitotalolla ja työharjoittelu Mustissa ja Mirrissä jatkuvat vielä toukokuuhun asti. Sen jälkeen Tikka toivoo voivansa jatkaa kuljetus– ja logistiikka-alan töitä etänä Savitaipaleelta käsin. Reissupäiviä Helsinkiin tulee varmasti, mutta oman elämän tukikohta olisi kuitenkin Pettilässä.

– Pääkaupunkiseudun hälinän jälkeen maalla asuminen on ihanaa. Täällä eivät naapureiden äänet häiritse, sillä kotona kuuluu oikeastaan vain ilmalämpöpumpun hurina. Etelä-Karjalaan paluuta puolsi toki sekin, että äitini vanhenee ja on mukavaa asua lähempänä häntä, Tikka kertoo.

Työharjoittelun myötä tie Pettilästä Lappeenrantaan on tullut tutuksi ja talvi on tutustuttanut Tikan jo varsin monenlaisiin ajokeleihin. Ensimmäiset lumisateiset ajokerrat jännittivät, mutta kokemuksen karttuessa stressi hälveni.

– Ylimääräistä ajamista pyrin kyllä välttämään. Kun ei ole pakko lähteä kotoa, nautimme Kajan kanssa rauhasta ja ympäröivästä luonnosta. Teemme päivittäin pitkiä lenkkejä ja ihastelemme sitä, miten paljon tilaa ja hyviä kävelymaastoja kotimme ympärillä on.

Muutaman kuukauden asumisen perusteella Tikasta tuntuu, että hän on tullut kotiin. Arki rullaa hyvin, eikä kaikesta tarvitse selviytyä yksin, vaikka Tikka yksin asuukin.

– Apua saa aina, kun sitä pyytää, sillä täällä ihmiset ovat todella avuliaita. Sen olen huomannut jo useampaan kertaan, esimerkiksi autoni suistuttua ojaan ja kotiavainteni unohduttua lukitun kotioven taakse, Tikka naurahtaa onnellisena.